


Visitant vinyes d’alçada experimentals situades a 1200 m. sobre el nivell del mar. Aquesta es del Celler Torre del Veguer a Bolvir de Cerdanya, plantada amb varietats antigues del Pirineu que ells han recuperat i que es van perdre durant la fil·loxera. D’aquí surt el vi «Llum del Cadí.»
Fotos Maria Rosa Ferré






Visitant una altre vinya i celler d’alçada, aquest a 1.225 m sobre el nivell del mar, situat a Llívia, en un indret màgic. L’Anna i l’Isaac del celler Llivins Vins de la Cerdanya son els primers que elaboren vins a la Cerdanya amb el “Blanc DNEU” i el “Blanc DGEL” vegans i de viticultura ecològica. La verema la faran durant aquest mes de novembre.
Fotos Maria Rosa Ferré




Visitant cellers d’Andorra. En aquest cas el Celler Mas Berenguer, el més jove dels micro cellers andorrans. Ubicat a 950 metres d’alçada a Pui d’Olivesa a Sant Julià de Lòria, en una masia del 902 d. C. que inclou l’església romànica de Sant Andreu Samalús del segle XII.
Aquest celler va començar a elaborar l’any 2011 i avui ja té un nom consolidat en el panorama vitivinícola del principat. Disposen de 1’3 hectàrees amb uns 5500 ceps plantats de Pinot Noir, Chardonnay i Sauvignon Blanc sobre feixes verticals que configuren un paisatge espectacularment bonic i visibles des d’una bona part de la vall.
Fotos Maria Rosa Ferré



Celler Borda Sabaté, Andorra






La meva última visita a les vinyes d’alçada, va ser al Celler Casus Belli, situades a 1.240m. a Ordino i estan considerades les més altes del Principat d’Andorra amb un total de 3 hectàrees i vint mil ceps que van plantar l’any 2010 i que viuen uns hiverns molt llargs i durs.
L’any 2020 aquest indret de la Vall d’Ordino va ser declarat Reserva de la Biosfera per la UNESCO.
És un paisatge espectacular, però és una llàstima perquè aquest any la majoria de les seves vinyes no les colliran i els raïms quedaran als ceps, tal i com es veu a les fotos que vaig fer fa molts pocs dies. Això m’ho va explicar el fill de l’Antonio, l’encarregat de la finca.
Fotos Maria Rosa Ferré