Petita història de la baronessa alemanya Margarethe Von Hase, enterrada al cementiri de Vilafranca

Coneixeu la història de la baronessa alemanya Margarethe Von Hase, enterrada al cementiri de Vilafranca?

Va néixer a Riga, la capital bàltica de Letònia el 8 de maig de 1898 i va morir a la Clínica Sant Ramon de Vilafranca el 25 de novembre del 1968 als 70 anys a causa d’un càncer, desprès de que la portessin des de Segur de Calafell on residia des del 1960.

Quan el coronel nazi Klaus Philip va fracassar en el seu intent d’assassinar Adolf Hitler el 20 de juliol de 1944, aquell fet va fer canviar radicalment la vida de la baronessa Margarethe Von Hase, esposa de Paul Von Hase, un dels generals implicats en el complot de l’Operació Valkiria.

Paul Von Hase era militar de carrera, nascut a Hanover. Va tenir un judici que mai es va respectar la presumpció d’innocència , ni el dret a una defensa digne, ni tal sols van salvar les formes els vuit advocats defensors d’ofici. Vuit generals implicats en un complot contra Hitler, van tenir un judici de tràmit. Jutjats i condemnats a mort i desprès executats tots ells el 8 d’agost de 1944, a la presó de Plötzensee.

Desprès van ser incinerats i enterrats en una fosa comuna clandestina en un bosc del districte de Teltow, en una finca del ministre de justícia. Mai van ser localitzats.

Margarethe Von Hase a partir d’aquí viuria un calvari. Mentre el seu marit era jutjat, la Gestapo la va detenir a ella i als seus quatre fills. A la Margarethe i a dos dels seus fills, Maria i Alexander i els van tancar a la presó de Berlin-Moabit en règim d’aïllament. Els fills van ser expulsats de La universitat de Humboldt per considerar-los fills d’un traïdor. Els altres dos fills Ina va ser alliberada i Friedrich va ser deportat d’incògnit al nord d’Alemanya.

Desprès de la guerra la família es va poder retrobar a Berlin, tot i que cadascú va emprendre el seu camí. Ina, ja casada (el seu marit estava pres a la Unió Soviètica), Maria era traductora i va marxar a viure als EEUU on encara hi viu, Alexander es va establir a França i Friedrich és a Itàlia on fa actualment col·laboracions amb Museus Alemanys.

Quan els fills de la Margarethe Von Hase es van anar independitzant ella se sentia incòmoda en un país que havien executat el seu marit i on ella també havia patit la repressió, per això va decidir marxar i deixar enrere el seu passat i es va instal·lar a Segur de Calafell.

Quan la Margarethe Von Hase va ser enterrada, els seus fills van poder fer un homenatge als seus pares, indicant a la làpida mortuòria els noms de tots dos.

La Margarethe Von Hase va ser pionera de la colònia alemanya de Segur de Calafell.

Els amics i familiars van optar pel Cementiri de Vilafranca perquè podia ser enterrada directament en una tomba a terra, seguint la tradició dels països del centre d’Europa.

Se sap que tant la Margarethe Von Hase com el seu marit Paul Von Hase s’havien implicat en l’habilitació d’un hospital a Alemanya per la recuperació dels soldats Espanyols de la División Azul que havien resultats ferits al front.

@Maria Rosa Ferré

2 Comentarios Agrega el tuyo

  1. rondaller dice:

    Una història desconeguda i molt interessant

    Me gusta

    1. Moltes gràcies. Bon dia !

      Le gusta a 1 persona

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s