Esgrafiats de Jaume Busquets Mollera a Vilafranca del Penedès

Aquests dies m’he entretingut amb alguns dels importants esgrafiats que estan situats en dos edificis destacats de Vilafranca del Penedès.

1.- El Col·legi de Sant Josep, un edifici protegit com a bé cultural d’interès local..

La construcció de l’edifici data de l’any 1827, en el moment de la urbanització de la Rambla de Sant Francesc i després de l’enderroc de l’antiga muralla medieval. És un edifici contigu i comunicat amb les dependències de l’Hospital i l’antic Convent de Sant Francesc. La façana és neoclàssica. Els esgrafiats de la façana són del 1956.

2.-  L’Edifici de la Caixa d’Estalvis del Penedès, (actualment Banc de Sabadell) és inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Va ser construït el 1953 per l’arquitecte Eusebi Bona i Puig. És un edifici entre mitgeres fent xamfrà. Ocupa la cantonada del carrer de Parellada amb la Rambla de Nostra Senyora. Consta de soterrani, planta baixa, entresòl i quatre pisos. La teulada és inclinada. Presenta esgrafiats a la façana, de regust noucentista. És un dels edificis que trenquen la imatge tradicional de la Rambla.

Jaume Busquets, artista. Foto Arxiu Ajuntament de Girona

Esgrafiats a les façanes dels dos edificis:

L’autor dels esgrafiats, crec que poc conegut,  va ser  Jaume Busquets i Mollera (Girona 1903 – Barcelona 1968), escultor, dibuixant i pintor català. Va ser director a l’Escola Niu d’Art de Vilafranca del Penedès i després de l’Escola Massana de Barcelona, l’any 1929. Va ser també el primer director i professor de l’Institut Escola, creat per la Generalitat de Catalunya, a Barcelona.

Es va formar als tallers de Joan Llimona i del pintor Darius Vilàs.

Va fer amistat amb Antoni Gaudí, que el va induir per a decidir-se per l’art religiós.

Va rebre nombrosos encàrrecs de murals per a diverses esglésies i va realitzar escultures per a la façana del Naixement de la Sagrada Família de Barcelona, o a Girona, La Verge amb el nen, a la façana de la catedral.

Sagrada Familia. Escultura del naixement de Jaume Busquets

L’escena del Naixement de la Sagrada Família va estat difosa a la Nadala del 2010 del papa Benet XVI, que li va donar molt de reconeixement.

L’any 1965 va esculpir un Sant Cristòfol d’uns 2 metres d’alçada de fusta policromada per l’església de Les Planes d’Hostoles.

Va estar guardonat amb dues medalles d’or l’any 1928 a París per Decoració escultòrica.

L’Esgrafiat

L’esgrafiat és una tècnica de dibuix que consisteix a fer incisions sobre el cos de l’objecte o paret, en la part superficial, de manera que quedi al descobert la capa inferior. L’esgrafiat s’aplica sobre l’arrebossat d’un mur, sobre objectes de ceràmica, làpides i, en l’edat mitjana, sobre manuscrits en les il·lustracions en or.

Edifici de l’antiga Caixa Penedès a Vilafranca

Esgrafiat de l’autor al carrer de la Font de Vilafranca del Penedès, que va ser la Pastisseria Trens durant un temps.

Textes i fotos @Maria Rosa Ferré

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s