XXII Trobada Nacional dels Tres Tombs dies 3,4 i 5 de maig de 2019 a Rubí

55901839_1764792816955165_1276974058629496832_n

La Federació Catalana dels Tres Tombs va triar la localitat de Rubí al Vallès Occidental, com a seu de la XXII Trobada Nacional dels Tres Tombs 2019, coincidint amb el 160è aniversari de la Societat Sant Antoni Abat de Rubí, entitat organitzadora de la Festa dels Tres Tombs, una de les més arrelades a la ciutat.

Els Tres Tombs 2014, Rubi (2) 1Els Tres Tombs, Rubi

Aquest és un dels motius perquè els Tres Tombs de la localitat hagin canviat enguany la seva data de celebració que sempre té lloc el mes de gener, per fer-la coincidir amb la Trobada Nacional.

Per tant, aquest any serà Rubí qui obrirà i tancarà una de les festes més tradicionals a Catalunya i considerada la Festa Major dels Tres tombs.

A la Capital dels Tres Tombs 2019 s’hi preveu l’assistència de més de 90 municipis de tot Catalunya associats a la Federació Catalana dels Tres Tombs.

Els Tres Tombs 2014, Rubi (2)Els Tres Tombs, Rubi

Trobada Nacional Dels Tres Tombs, Rubi

El pregó, va marcar l’inici de temporada dels Tres Tombs i es va llegir el dia 10 de gener a El Celler de Rubí. La lectura va anar a càrrec de Montserrat Comellas.

En aquesta trobada Nacional, el banderer serà el senyor Manel Acebedo i les cordonistes seran les joves Maria Josep Boix i Sandra Martínez.

Precisament per facilitar la logística dels participants, en aquesta ocasió l’inici i final del recorregut tindrà lloc a la masia de Can Serra, igual que l’esmorzar del traginer.

XIX Trobada Nacional dels Tres Tombs 2016 CastellbisbalXIX Trobada Nacional dels Tres Tombs, Castellbisbal

Programa

Dia 3 de maig de 2019

 • Celebració de l’Eucaristia en honor a Sant Antoni Abat

Dia 4 de maig de 2019

 • Plantada de la bandera
 • Visita al Museu
 • Benvinguda als assistents, cercavila i recepció a l’Ajuntament
 • Concert i ball de societat amb l’orquestra Selvatana

Dia 5 de maig de 2019

 • Esmorzar del traginer
 • Petita fira d’alimentació
 • Sortida de la rua
 • Benedicció dels Tres Tombs
 • Fotografia institucional
 • Dinar de germanor
 • Actuació de “tres dives i tres tenors”

Història dels Tres Tombs

XX Trobada Nacional Tres Tombs, l'AmpollaXX Trobada Nacional Tres Tombs, l’Ampolla

Els Tres Tombs, és una de les festes més tradicionals de Catalunya

Els traginers volen conservar el seu amor pels animals, carros, guarniments, estàndards, eines de pagès i tot el que envolta al seu ofici, embellint els seus carros, guarniments i els cavalls.

XXI Trobada Nacional dels Tres Tombs a La Bisbal del PenedèsXXI Trobada Nacional dels Tres Tombs a La Bisbal del Penedès

La historia dels Tres tombs es remunta al segle XV en que se celebraven el dia 17 de gener en honor a Sant Antoni patró dels animals de peu rodó. Aquella festa religiosa per venerar el Sant va adoptar el nom de Tres Tombs, els quals donaven tres tombs al voltant de l’església on es beneïen els cavalls.

La llegenda diu que el primer tomb era per demanar protecció, el segon tomb era per demanar una bona collita i el tercer era per fer fugir als dimonis.

33è. Tres Tombs d'Anglesola, Urgell 2016.jpg33è. Tres Tombs d’Anglesola, Urgell

La Federació Catalana dels Tres Tombs

A mitjans de la dècada dels 90 s’inicia l’època daurada dels Tres Tombs i és a partir d’aquí, en que es veu la necessitat de crear una Federació.

A  l’any 1996 diverses Associacions de traginers acorden crear la Federació, la qual es constituirà definitivament el 12 d’abril del 1997.

Els Tres Tombs 2014, RubiEls Tres Tombs, Rubi

El primer president va ser Simeó Sendra fins l’any 2005 que el va substituir Marta Font fins l’any 2009 i agafarà el relleu la Tània Guasch fins el juny del 2018. Actualment el president es l’Andreu Bernadàs, el qual ja ha deixat constància dels seus propers objectius: renovació generacional, visibilitat mediàtica, creació de protocols festius, recuperació dels cavalls en l’economia de proximitat, relació amb altres expressions festives, etcètera.

XXI Trobada Nacional dels Tres Tombs a La Bisbal del Penedès 4.jpgXXI Trobada Nacional dels Tres Tombs a La Bisbal del Penedès

La Federació neix amb la necessitat de promoure i vetllar per la continuïtat de la Festa tradicional dels Tres Tombs.

La Federació realitza un calendari  de butxaca gratuït on es detallen totes les festes anuals i un altre de major tamany que es posa a la venda.

16139607008_79a8fb768d_oTres Tombs, Igualada

La temporada s’inaugura oficialment amb el Pregó, que és realitza a la ciutat amfitriona de la Trobada. La Trobada Nacional serà l’encarregada de tancar la temporada traginera de Catalunya que enguany li pertocarà a Rubí. En total aquest 2019 es faran 88 Festes dels Tres Tombs, de gener a octubre.

File created with CoreGraphics

Rubí, Vallès Occidental

Rubí és un municipi de la província de Barcelona, situat a la comarca del Vallès Occidental.

Es troba a la vall de la riera de Rubí i limita al nord amb Terrassa, a l’est amb Sant Quirze del Vallès a l’oest amb Castellbisbal i Ullastrell, i al sud amb Sant Cugat del Vallès. Actualment hi ha censats 76. 423 habitants .

trestombs.cat/

Fotos i text © Maria Rosa Ferré

Imatges del programa : Societat de Sant Antoni Abat de Rubí

Fotos i textes propietat de © Maria Rosa Ferré

Prohibida la seva reproducció sense permís de l’autora.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s