Debilitat pel xarel.lo vermell

IMG_7240

El xarel.lo vermell està de moda i espero que aquesta moda no passi de llarg i perduri molt de temps.

La pell del xarel.lo vermell es mes gruixuda que la del  xarel.lo normal i el xarel·lo vermell és una mutació genètica del xarel·lo. És una varietat pràcticament desapareguda, però que al Penedès es troba sobretot a la part central, entre els municipis de Vilobí, La Granada i les Cabanyes, tot i que va estar a punt d’extingir-se. Té la pell de color vermell, fet que si s’agafa amb una bona maduració pot aportar major complexitat aromàtica.
IMG_7248
La vinificació es fa amb la maceració de les pells en fred per extreure aromes de les pells del  xarel·lo vermell. La fermentació alcohòlica es fa en dipòsits d’acer inoxidable i la criança amb les mares fines durant dos mesos.

El Xarel·lo vermell acostuma a tenir un aroma penetrant però delicat amb gust de fruita tropical (plàtan, pinya), florals (flor de taronger), cítriques (aranja), sobre un fons d’arbustives (fonoll) amb un final fresc i persistent.
IMG_7269
Els entesos, diuen que es ideal per prendre a copes o per acompanyar plats de peix, arrossos, cuina de fusió oriental, formatges etc.

A mi m’agrada molt localitzar vinyes de xarel.lo vermell i anar a fotografiar-les el capvespre, quan el sol es pon, perquè els seus contrallums son espectaculars com els d’aquests gotims captats a l’atzar.

IMG_7260

Alguns Cellers que tenen xarel·lo vermell en vins i/o caves.

Caves Nadal

Castell de Pujades

Avgvstvs Forum

Cava Castellroig

Gramona

Alsina Sardá

entre d’altres…

Totes les fotos son propietat de ©M.RosaFerré i no es poden utilitzar sense permís de l’autora.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s