Una visita d’alçada al Campanar de la Trinitat de Vilafranca del Penedès

7949143952_5df06f7bd2_o

Una tarda al començament del passat mes d’agost vaig visitar el Campanar de l’Església de la Santíssima Trinitat, molt proper a casa meva i per on hi passo infinitat de vegades per sota i on sempre es inevitable alçar la mirada per veure la seva imponent alçada.

Situada al carrer de la Font, al Barri del Centre, en aquesta església m’hi van batejar, hi vaig anar a beneir infinitat de palmes i palmons durant moltes festes de rams acompanyada sempre dels meus pares i de la meva germana i a escoltar la missa. El meu pare m’explicava que es desesperava perquè no estava mai quieta i sempre volia saber que passava a l’altar. Desprès hi faria la primera comunió. Recordo encara Mn. Josep, un capellà gran i alt, de llarga sotana i molt prim, que a més sempre feia cara de pocs amics.

5469594886_64b9ffcbc9_o

Molts anys desprès, recordo quan acompanyava la meva àvia a la missa de les primeres hores del matí dels diumenges. Desprès, ja de joveneta aniria a les misses dels capellans Mns. Joan-Anton Ventura Sala que posteriorment va ser director del Tothom (1969-1975) i pregoner de la Festa Major de Vilafranca l’any 1983 i Josep Maria Balcells que acabaria sent un gran periodista i polític.  (Cadena SER, RNE, TVE, Barcelona TV, Diputat al Parlament de Catalunya, etc.) Ells desprès penjarien els hàbits i es casarien. Aquells temes em van trastocar una mica la meva jove i poc formada consciencia i a partir d’aquells fets pràcticament vaig deixar d’assistir als actes religiosos.

IMG_7953 (2)

Desprès hi he anat en enterraments i altres cerimònies. Llavors era una església fosca, trista on hi feia molt de fred, sense cap tipus de personalitat, al menys per mi, que comparada amb la gran Basílica de Santa Maria, semblava l’Església dels fidels pobres contra la dels fidels rics.

IMG_7978 (2)

Sovint passes infinitat de vegades pels mateixos llocs i en canvi no has accedit mai al seu interior. Aquest es el cas de voler gaudir del recentment reparat campanar de la Trinitat, a partir de l’opinió de l’amiga Dolors Rovira i dels anuncis de l’empresa surtdecasa.cat

Juntament amb la meva germana Fina, varem encaminar-nos cap a pujar al Campanar i veure alhora una posta de sol que fins desprès no vàrem saber el bonica que seria.

Devíem ser una trentena de persones i l’historiador i llicenciat en art, Josep M. Feliu, ens va explicar tota la historia. Va ser fantàstic poder saber i escoltar uns fets tant propers i alhora tant desconeguts.

L’església de la Trinitat és un dels edificis mes importants del segle XVI a Vilafranca. El Convent dels trinitaris es va aixecar entre finals del segle XVI i durant el segle XVII, i tal com el coneixem actualment respon a les reformes que es van realitzar entre finals del segle XIX i inicis del XX, que van ser encarregades a l’arquitecte August Font pel segon rector de la parròquia.

IMG_8018

La visita s’inicia a la porta de la rectoria amb un repàs a la història del convent fins a la seva desamortització i el seu pas a segona parròquia de la vila el 1868. Això va determinar la seva reforma entre 1891 i 1894, que va culminar amb la construcció del campanar el 1908, enderrocant l’anterior.

IMG_8026

El campanar és de planta octogonal i esta situat sobre el cor de la capella del Remei. Té tres pisos amb quatre finestrals apuntats a cadascun, amb quatre finestres grosses i quatre de petites al nivell de les campanes, i coronament amb barana de gelosia, gàrgoles i cornisa. Després de la destrucció de les campanes durant la Guerra Civil, el 1948 es van col·locar les actual, que des del 1981 no toquen.

L’accés es molt agrait ja que no es difícil i les parades son constants per explicar moments de la seva historia, entre d’altres alguns serigrafiats que hi van fer campaners i escolans. Des de dalt es pot observar el claustre que ara mateix està malmés, però sembla que aviat s’iniciaran les obres de reparació.

IMG_8071 (2)

El premi final es arribar al capdamunt, compartir l’espai amb les campanes, veure una copa de vi de la D.O.Penedès i l’espectacle de la posta de sol, que si es té una mica de sort, pot ser espectacular,.

Des del Campanar hi ha una vista magnífica de Vilafranca i especialment de la Basílica de Santa Maria presidint la Vila.

Totes les fotos son propietat de l’autora ©M.RosaFerré i no es poden utilitzar sense el seu permís.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s