La model ens parla, 113 anys, 13 històries

IMG_7820

Breu historia del final de 113 anys de la Model

El Centre Penitenciari d’Homes de Barcelona, conegut com ‘la Model’, es va començar a construir el 1887 i es va inaugurar el 9 de juny de 1904. En aquesta època, la presó estava situada als afores de la ciutat i va ser batejada com ‘Model’ perquè havia de servir com a model per a la reforma del sistema penitenciari de l’època, però el creixement de la ciutat va acabar incorporant l’edifici al nucli urbà. L’Espai ocupa dues illes de cases del barri de la Nova Esquerra de l’Eixample de Barcelona.

El passat 3 de maig es va iniciar el trasllat dels 931 presos de la presó Model de Barcelona cap als centres de Brians 1 i Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), degut a que la Model, era un centre obsolet i que per a reformar-lo calien més de 25 MM €

En aquests trasllats es van tenir en compte criteris de proximitat i contactes familiars, però també s’ha tingut en compte l’opinió dels interns, de manera que el canvi no suposi una distorsió per als reclusos.

D’aquesta manera a més es podrà atendre la “reivindicació històrica” dels veïns de l’Esquerra de l’Eixample, que fa anys que demanen que s’enderroqui el recinte. Sembla que finalment s’hi destinaran equipaments com una escola bressol, un centre escolar, un casal per a la gent gran, un altre per a joves i un memorial, a més de zones verdes.

IMG_7644 (2)

La visita

Arrel del tancament, el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya ha organitzat unes visites per tal de que qui ho demani, pugui visitar el Centre des del 3 de juliol fins al 26 de novembre de 2017. En total es varen rebre 65.000 peticions de la ciutadania i es van esgotar ràpidament totes les reserves.

Se segueix un itinerari preconcebut ja que la visita es formula com una experiència per al coneixement i l’aprenentatge.

Itinerari de la visita

IMG_7645

Un cop a l’interior del pati de la presó i prèvia identificació, ens varem adjuntar en un grup i va començar la visita. Realment impressionava està allà dins i sobre tot veure i sentir com les portes s’obrien i estancaven davant i darrera nostre.

IMG_7726

Es visita el passadís d’accés, el Panòptic, la galeria 5, la 4 i la 1, el pati, el locutori i el servei de paqueteria.

Voldria destacar alguns punts que son els que més ens van impressionar:

IMG_7703

El panòptic

Aquest espai permetia controlar alhora les 6 galeríes de la presó. En cadascuna d’elles s’hi concentraven interns de diferents característiques. La capacitat habitual podia ser de 800 reclusos però les dades que faciliten a la visita ens diuen que l’any 1939, en acabar la Guerra Civil, la Model va arribar a encabir 12.745 interns.

IMG_7691

La galeria 5: Exposició “113 anys, 13 històries”.

A la Model hi han hagut interns de tota mena, però també de singulars: intel·lectuals, polítics, sindicalistes, sacerdots, alcaldes…

En aquesta magnífica exposició s’han seleccionat 13 moments i 13 protagonistes de la densa historia dels 113 anys de la Model.

Mol interessant i molt didàctica l’exposició, que no deixa indiferent a ningú i que fa reflexionar i molt.

Aquesta exposició consta de la historia  de les següents persones o fets emblemàtics de la història de la presó i de la seva vinculació a la ciutat i al país.

 1. 1904 Ramón Albó

 2. 1909 Francesc Ferrer i Guàrdia

 3. 1929 Lluís Companys i Salvador Seguí

 4. 1925 Jaume Compte o Marcel·lí Perelló

 5. 1936 Mossèn Salvador Balletbó

 6. 1936 u 1939 La cel·la buida (Principi i fi de la Guerra Civil)

 7. 1939 Josep Fortuny i Torrents

 8. 1945 Helios Gómez Rodríguez

 9. 1955 A.R. Àlies La Gilda

 10. 1955 Els 113 de l’Assemblea de Catalunya

 11. 1974 Salvador Puig Antic

 12. 1975 Lluis M. Xirinachs

 13. 1977 Juan José Moreno Cuenca “El Vaquilla”

 14. 1984 Treballar a la presó.

 

El pati

Es un pati gran però trist, fosc, penós i on es pot observar perfectament el pas de la historia. Als terres encara hi ha dibuixats una pista de tenis i altres jocs que de ben segur servien d’entreteniment a les llargues hores dels interns.

Aquest espai va anar quedar integrat a l’Esquerra de l’Eixample de Barcelona i amb el pas dels anys s’hi han construït moltes edificacions i aixó comportava moltes tensions ciutadanes.

IMG_7801 (2)

Locutori

Res es igual que el que veiem a les pel·lícules. La realitat sempre supera a la ficció.

Aquests minúsculs espais on segurament han vis i sentit moltes llàgrimes i suposem que també alegries, eren els únics llocs on els interns tenien per comunicar-se amb el món exterior, a través de familiars i amics i alhora que els ajudes a suportar la monotonia.

El reglament autoritzava dues trobades setmanals de 20’

IMG_7813

La Paqueteria

També se’n diu “La pena de mort de la model”.

Aquí si que s’ens va gelar la sang. Va ser el darrer espai visitat però també el més dur.

Ens hi va acompanyar el que vàrem considerar “un ex intern” per la manera en que ens ho va explicar.

Aquell minúscul espai es on va ser executat al garrot vil, en Salvador Puig Antic el 2 de març de 1974. Va ser la última execució amb aquest mètode en tot l’estat, ja que la pena de mort va ser abolida per la legislació civil el 1978 i per la legislació militar el 1995

Quan surts de tots aquells indrets, necessites respirar aire perquè sembla que t’ofeguis. Això ens va passar en nomes unes dues hores de ser-hi. Imaginem-nos que havien sentir els interns de llarga durada.

Va ser una oportunitat única per trepitjar un tros de la història de Barcelona que està a punt de desaparèixer.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s