El patrimoni de les barraques de pedra seca

5654302157_143fe06ba9_o

M’agrada anar a buscar les barraques de pedra seca que sempre son molt amagades dels indrets i camins habituals. A vegades es localitzen al mig dels camps, a vegades entre vinyes, altres a prop dels camins o vora dels sembrats.

Les imatges que es publiquen, son barraques localitzades al Penedès i a l’Alt Camp.

Totes tenen un valor cultural, patrimonial i històric.

10215293153_618c7c92aa_o

La tècnica de construïr amb pedra seca, es la de trencar, encaixar i combinar les pedres, sense cap altre material i anar-les posant una damunt de l’altre, d’una forma mes o menys horitzontal  i amb una lleugera pendent.

Son construccions molt comunes a la mediterrànea i moltes d’elles s’utilitzaben com a barraques pels estris de les vinyes i dels conreus a més de ser utilitzades pels pagesos com a llocs de descans i fins i tot per fer-hi els àpats, o resguardar-se del mal temps o tambè per l’aberg del bestià.

Moltes vegades, al capdamunt d’hi coloquen capes de terra o argila on s’hi planten temes vegetals com els lliris blaus que floreixen a la primavera com si fossin barrets.

14178198630_bda8f373a0_o

Existeixen diferents  construccions d’aquest tipus com les barraques de vinya, les barraques de volta, els marges, basses, paravents, etc.

Totes elles es localitzen a les riberes mediterrànea de Catalunya, al nord de València i a les Illes Balears.

26307562230_54aa7f30be_o

En concret però a Catalunya, es manifesten sobre tot al Camp de Tarragona, el Penedès, als secans de les Garrigues, l’Urgell, el Segrià, la Ribera d’Ebre, la Terra Alta, l’Empordà i el Montsià, el Bages entre d’altres.

Particularment m’agraden molt perquè els conec a fons, els llargs i inacavables marges de pedra seca de les Illes Balears, que son unes autèntiques obres d’art a les zones rurals i existeixen autèntics artistes que les fan. Son molt valorats i buscats arreu.

28370833101_ced63174a0_o

Cada vegada hi ha més persones itneressades en preservar aquest patrimoni, realitzant inventaris, evitant la seva desaparició per obres diverses i tambè molts blogs i webs al respecte.

Tambè s’organitzen visites perquè tothom pugui i aprengui a valorar el nostre patrimoni.

26307565790_50a4dfbc02_o

Voldria destacar el Centre d’Interpretació de Pedra Seca de Torrebesses i la important labor que duen a terme de la nostra arquitectura popular.

Cal valorar i seguir les conclussions del Congrès d’Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme que recentment s’acaba de celebrar.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s